Mergi la conţinutul principal

Când durerea de cap devine motiv de îngrijorare

Corina Naftanaila, Redactor

Arrow icon

Indiferent de natura durerii de cap, aceasta reprezintă o problemă ce poate afecta desfășurarea oricărei activități. Începe să-și facă simțită prezența prin disconfort la nivelul capului și poate debuta progresiv sau brusc. Cele mai multe persoane au de-a face zilnic cu dureri ușoare de cap, acestea fiind semnale de oboseală și stres, astfel încât nu pun în pericol sănătatea. Însă, o durere severă, apărută brusc și cu totul neobișnuită poate fi un semn ce trebuie să te trimită la un control specializat. Atenție, însă, nu este singura situație în care durerea de cap devine motiv de îngrijorare. Te sfătuim să te informezi corect și cu atenție în legătură cu acest subiect pentru a fi evitat orice episod neplăcut.

Poate nu știai, însă s-a descoperit că există aproximativ 300 de tipuri de dureri de cap, dintre care doar 10% au cauze cunoscute. Conform specialiștilor de la Harvard, independent de acest procent bine stabilit, există și alte cauze ale durerilor, denumite “primare”, care sunt și cele mai comune.

Cel mai des întâlnite sunt migrena și cefaleea, acestea putând fi chiar moștenite de copii. 70% dintre copiii cu ambii părinți cu durere de cap riscă să se confrunte cu această problemă la maturitate, în timp ce aceia cu un singur părinte afectat de migrenă ori cefalee, au risc de 25-50%.

Migrena

Este o durere de cap de intensitate moderată până la severă. Poate dura de la câteva ore, până la câteva zile și este mai des întâlnită la femei. Cercetătorii cred că migrenele sunt cauzate de tulburări la nivelul celulelor creierului și modificări ale fluxului sanguin1.

Cefaleea

Cefaleea (durerea de cap) este frecvent întâlnită, afectând cea mai mare parte a populației. Apare în perioade stresante și are durata de câteva minute, dar se poate ajunge și la zile.

Cefaleea

Iată care sunt și celelalte tipuri comune de dureri de cap și manifestările lor:

Durerea de cap tensională provocată de suprasolicitare (stres, oboseală, etc)

Durerea este localizată în ceafă și la nivelul tâmplelor. Se pare că 3 din 4 adulți se confruntă cu acest tip de durere, care durează de la 20 de minute, până la 2-3 ore, după cercetările desfășurate la Harvard.

Durerea sinusală

Inflamarea sinusurilor de la nivelul capului poate fi o cauză a durerii de cap. Durerea se localizează în frunte, în spatele ochilor, nasului și pomeților. De cele mai multe ori, disconfortul se intensifică în urma mișcărilor bruște și este însoțit de febră, senzație de inflamație la nivelul feței și urechii înfundate. Sunt tipuri de dureri destul de rar întâlnite, unele dintre ele fiind experimentate atât de către adulți, cât și de către copii.

Când devine îngrijorătoare durerea de cap?

Multe persoane obișnuiesc să acuze des dureri de cap, în diferite perioade și de intensitate la fel de diferită. Mai mult decât atât, această “conviețuire” cu disconfortul din zona capului i-a determinat să găsească diferite metode de calmare precum: tehnici de relaxare, yoga, acupunctură. Cu toate acestea, durerile de cap pot ascunde o problemă serioasă, cu atât mai mult cu cât manifestările devin din ce în ce mai intense. Așadar, este recomandat să te informezi corect în legătură cu posibilele semne ce indică faptul că durerea de cap reprezintă un motiv de îngrijorare, ce necesită părerea unui specialist.

Durerile de cap sunt diferite de la o persoană la altă, ceea ce înseamnă că o durere moderată la un individ, poate fi percepută ca intensă de către altul. Însă, dacă episoadele dureroase apar mai des de 3 ori pe saptamană2, se intensifică rapid și necesită administrare de calmante în fiecare zi, atunci este momentul să te adresezi unui medic specialist. Aceste dureri pot semnala probleme mai grave, ce-ți pot pune în pericol sănătatea.

Trebuie să știi că acestea nu sunt singurele cazuri ce necesită un consult de specialitate. Există motive de îngrijorare și atunci când durerea de cap se asociază cu: stare de confuzie, dificultăți de înțelegere și vorbire, greață și vărsături, pierderea cunoștinței (leșin), febră mai mare de 39 - 40°C, tulburări de vedere, tulburări de mișcare sau amorțire a gâtului, ar trebui să mergi la medic3. De cele mai multe ori, aceste stări nu-ți permit să-ți îndeplinești activitățile zilnice, astfel încât este nevoie să te adresezi medicului în cel mai scurt timp.