Mergi la conţinutul principal

Cand durerea de cap devine motiv de ingrijorare

Corina Naftanaila, Redactor

Arrow icon

Indiferent de natura durerii de cap, aceasta reprezinta o problema ce poate afecta desfasurarea oricarei activitati. Incepe sa-si faca simtita prezenta prin disconfort la nivelul capului si poate debuta progresiv sau brusc. Cele mai multe persoane au de-a face zilnic cu dureri usoare de cap, acestea fiind semnale de oboseala si stres, astfel incat nu pun in pericol sanatatea. Insa, o durere severa, aparuta brusc si cu totul neobisnuita poate fi un semn ce trebuie sa te trimita la un control specializat. Atentie, insa, nu este singura situatie in care durerea de cap devine motiv de ingrijorare. Te sfatuim sa te informezi corect si cu atentie in legatura cu acest subiect pentru a fi evitat orice episod neplacut.

Poate nu stiai, insa s-a descoperit ca exista aproximativ 300 de tipuri de dureri de cap, dintre care doar 10% au cauze cunoscute. Conform specialistilor de la Harvard, independent de acest procent bine stabilit, exista si alte cauze ale durerilor, denumite “primare”, care sunt si cele mai comune.

Cel mai des intalnite sunt migrena și cefaleea, acestea putand fi chiar mostenite de copii. 70% dintre copiii cu ambii parinti cu durere de cap risca sa se confrunta cu aceasta problema la maturitate, in timp ce aceia cu un singur parinte afectat de migrena ori cefalee, au risc de 25-50%.

Migrena

Este o durere de cap de intensitate moderata pana la severa. Poate dura de la cateva ore, pana la cateva zile si este mai des intalnita la femei. Cercetatorii cred ca migrenele sunt cauzate de tulburari la nivelul celulelor creierului si modificari ale fluxului sanguin1.

Cefaleea

Cefaleea (durerea de cap) este frecvent intalnita,afectand cea mai mare parte a populatiei. Apare in perioade stresante si are durata de cateva minute, dar se poate ajunge si la zile.

Cefaleea

Iata care sunt si celelalte tipuri comune de dureri de cap si manifestarile lor:

Durerea de cap tensionala provocata de suprasolicitare (stres, oboseala, etc)

Durerea este localizata in ceafa si la nivelul tamplelor. Se pare ca 3 din 4 adulti se confrunta cu acest tip de durere, care dureaza de la 20 de minute, pana la 2 ore 3, dupa cercetarile desfasurate la Harvard.

Durerea sinusala

Inflamarea sinusurilor de la nivelul capului poate fi o cauza a durerii de cap. Durerea se localizeaza in frunte, in spatele ochilor, nasului si pometilor. De cele mai multe ori, disconfortul se intensifica in urma miscarilor bruste si este insotit de febra, senzatie de inflamatie la nivelul fetei si urechei infundate. Sunt tipuri de dureri destul de rar intalnite, unele dintre ele fiind experimentate atat de catre adulti, cat si de catre copii.

Cand devine ingrijoratoare durerea de cap?

Multe persoane obisnuiesc sa acuze des dureri de cap, in diferite perioade si de intensitate la fel de diferita. Mai mult decat atat, aceasta “convietuire” cu disconfortul din zona capului i-a determinat sa gaseasca diferite metode de calmare precum: tehnici de relaxare, yoga, acupunctura. Cu toate acestea, durerile de cap pot ascunde o problema serioasa, cu atat mai mult cu cat manifestarile devin din ce in ce mai intense. Asadar, este recomandat sa te informezi corect in legatura cu posibilele semne ce indica faptul ca durerea de cap reprezinta un motiv de ingrijorare, ce necesita parerea unui specialist.

Durerile de cap sunt diferite de la o persoană la alta, ceea ce inseamna ca o durere moderata la un individ, poate fi perceputa ca intensa de catre altul. Insa, daca episoadele dureroase apar mai des de 3 ori pe saptamana2, se intensifica rapid si necesita administrare de calmante in fiecare zi, atunci este momentul sa te adresezi unui medic specialist. Aceste dureri pot semnala probleme mai grave, ce-ti pot pune in pericol sanatatea.

Trebuie sa stii ca acestea nu sunt singurele cazuri ce necesita un consult de specialitate. Exista motive de ingrijorare si atunci cand durerea de cap se asociaza cu: stare de confuzie, dificultati de ințelegere si vorbire, greata si varsaturi, pierderea cunostintei (lesin), febra mai mare de 39 - 40°C, tulburari de vedere, tulburari de miscare sau amortire a gatului, ar trebui sa mergi la medic3. De cele mai multe ori, aceste stari nu-ti permit sa-ti indeplinesti activitatile zilnice, astfel incat este nevoie sa te adresezi medicului in cel mai scurt timp.