Ce este febra? Simptome, cauze, tratament
Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, Medic Pediatru
Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, Medic Pediatru
Corpul nostru produce caldura si are un “termostat” care o regleaza in functie de cum suntem imbracati, ce alimente sau lichide am consumat, cata activitate fizica am facut, in functie de momentul zilei sau de varsta. Temperatura normala este in jur de 36,4°C (intre 36,1°C si 37,2°C, sau chiar mai mare la copii). Totusi, fiecare copil este diferit, pot exista mici abateri de la aceste valori, iar parintele isi cunoaste cel mai bine copilul, simte cand este mai cald, mai transpirat, sau are obrajii mai rosii, moment in care este necesar sa masoare temperatura.
Febra reprezinta cresterea temperaturii peste 38°C si poate aparea ca manifestare de debut in multe boli infectioase ale copilariei, fie ca este vorba de o boala virala, cum ar fi o viroză banala, o gripa, o boala eruptiva, o enterocolita, sau o boala bacteriana. Febra poate aparea, de asemenea, si în urma vaccinarilor.
Unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la camera de garda în pediatrie este febra, fiind deci un motiv de ingrijorare pentru parinti. Totusi, febra este un mecanism de aparare al organismului, apare ca reactie a prezentei virusurilor sau bacteriilor in organism, si are rolul de a le impiedica multiplicarea. Valoarea febrei nu se coreleaza cu gravitatea bolii, exista boli grave cu febra până la 39°C, sau viroze usoare cu febra (hipertermia este un tip special de crestere a temperaturii, diferit de febra) peste 40°C. Exista copii care la mici cresteri ale temperaturii devin apatici, sau copii care la peste 39°C se joaca inca. Mai importanta este cauza care a dus la aparitia febrei, decat febra in sine. Foarte important de retinut este ca antibioticele nu trateaza febra, acestea vor fi recomandate de medic DOAR in cazul unei infectii bacteriene.
Cand banuim ca are febra, este necesara masurarea temperaturii copilului cu un termometru. Cel mai adesea acesta este unul digital pe care il folosim intrarectal la sugari si copii mici, si axilar la copiii mai mari.
Daca temperatura este peste 38°C, dar copilul are stare generala buna si nu are alte manifestari, putem trata febra acasa, oferindu-i lichide mai multe, lasand copilul să se odihneasca, verificandu-l din cand în cand. Antitermicele le vom administra la temperaturi mai mari de 38°C sau cand starea generala a copilului este modificata. Cel mai adesea administram paracetamol sau ibuprofen, in functie de evolutia febrei, de varsta si de greutatea copilului.
Convulsia febrila apare cand creste brusc febra si se manifesta ca un tremor generalizat al corpului, care este foarte incordat, dar in plus copilul isi pierde starea de constienta.Acest tip de convulsii dureaza cateva minute si nu afecteaza creierul copilului. Cand convulsia se opreste, copilul este posibil sa fie mai somnolent sau irascibil.
Așadar, febra este o manifestare frecventa a bolilor copiilor si nu este un motiv de panica pentru parinti. Totusi, nu trebuie ignorata, ea trebuie urmarita, tratata cand este insotita si de alte manifestari, iar consultul medical este necesar doar in anumite situatii.
Bibliografie: