Ce facem ca sa scadem febra copilului acasa? Cand mergem la spital?
Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, Medic Pediatru
Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, Medic Pediatru
Daca simtim copilul mai cald decat de obicei, este important sa ii masuram temperatura cu un termometru, sa nu ne panicam pentru ca transmitem din starea noastra copilului deja aflat in suferinta, si sa actionam in functie de starea copilului. De cele mai multe ori nu este necesar sa fugim la spital, in niciun caz nu facem asta inainte de a incerca sa scadem acasa temperatura copilului (exceptie: copilul sub 2 luni trebuie intai consultat de medic, care va decide utilizarea antitermicelor). In cazul copiilor mai mari, acestia nu vor merge in colectivitate si ii vom lasa sa se odihneasca.
De prima intentie este dezbracarea copilului de hainele groase, sau dezvelirea lui, oferirea de lichide cat mai des (pentru sugarul cu varsta sub 6 luni, alaptat, oferirea sanului mai des este suficienta). Urmarim starea copilului si aparitia semnelor de deshidratare.
Daca starea copilului este buna, nu este necesara administrarea de antitermice. Totusi, daca nu se comporta ca de obicei, starea generala este afectata sau pare ca are un disconfort sau o durere, daca este mai iritabil, plange, este mai somnolent, atunci trebuie administrat un antitermic, de preferinta acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen. Acestea se gasesc in farmacii sub forma de sirop (oferit cu seringa sau lingurita dozatoare) sau supozitor, in diferite concentratii sau comprimate pentru copiii mai mari. Doza se calculeaza corect in functie de greutatea copilului, nu de varsta, ideal de catre medicul copilului. Subdozarea medicamentului este ineficienta, supradozarea poate fi periculoasa. Se asteapta aparitia efectului de scadere a temperaturii timp de jumatate de ora – o ora, iar temperatura probabil nu va ajunge la valori normale, dar copilul se va simti mai bine. In caz de frison, oferim un antitermic si apoi incalzim copilul invelindu-l cu paturi.
Daca dupa cateva ore reapar febra si disconfortul, se poate administra din nou acelasi medicament, nu este necesara schimbarea lui. Paracetamolul in doza corecta poate fi repetat la 4-6 ore (maxim 5 doze in 24 ore), ibuprofenul la 6-8 ore (nu mai mult de 4 doze in 24 ore). Oferirea celuilalt medicament (paracetamol, daca s-a inceput cu ibuprofen, si ibuprofen, daca s-a inceput cu paracetamol), ar trebui sa se faca doar daca starea de rau nu dispare sau la indicatia medicului. Nu se administreaza in acelasi timp ambele medicamente.
Daca siropul este scuipat integral sau supozitorul, eliminat integral, imediat dupa administrare, se poate repeta doza. Daca pacientul vomita siropul sau elimina supozitorul la mai multe minute dupa administrare, este posibil ca o parte din doza sa se fi absorbit deja, trebuie sa asteptam intervalul de timp pana la urmatoarea administrare. Alternarea celor doua medicamente se face doar daca apar disconfortul sau durerea mai repede decat poate fi oferita o noua doza din acelasi medicament.
Pentru scaderea temperaturii corpului sunt utilizate uneori impachetarile. Se foloseste un prosop sau un finet udat cu apa calduta, stors bine, si infasurat in jurul copilului de la axila in jos, copil ce a fost in prealabil dezbracat si caruia i-a fost scos scutecul. Caldura corpului se va transmite prosopului, si atunci il desfacem, il udam din nou si reinfasuram, repetam de mai multe ori pana cand temperatura corpului scade.
Sunt contraindicate compresele, frectiile sau impachetarile cu spirt sau otet, acestea putand irita pielea sau chiar se pot absorbi si afecta mult mai grav copilul, fara a avea un efect suplimentar fata de banala apa.
Unii parinti prefera scaderea temperaturii prin bai hipotermizante, adica imbaierea copilului intr-o cada cu apa cu doua grade mai putin decat temperatura corpului (minim 36°C, atunci cand copilul are 38°C). Aceasta metoda scade temperatura pentru scurt timp, si uneori este neplacuta pentru copil. Dar scopul principal nu este scaderea temperaturii, ci disparitia disconfortului.
In concluzie, febra nu trebuie sa ne sperie, dar nici sa ne lase indiferenti. Intervenim atunci cand, pe langa febra, apare si un disconfort al copilului, cerem sfatul medicului sau mergem de urgenta la spital in functie de celelalte manifestari.
Bibliografie: