Ce facem ca să scădem febra copilului acasă? Când mergem la spital?
Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, Medic Pediatru
Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, Medic Pediatru
Dacă simțim copilul mai cald decât de obicei, este important să îi măsurăm temperatura cu un termometru, să nu ne panicăm pentru că transmitem din starea noastră copilului deja aflat în suferință, și să acționăm în funcție de starea copilului. De cele mai multe ori nu este necesar să fugim la spital, în niciun caz nu facem asta înainte de a încerca să scădem acasă temperatura copilului (excepție: copilul sub 2 luni trebuie întâi consultat de medic, care va decide utilizarea antitermicelor). În cazul copiilor mai mari, aceștia nu vor merge în colectivitate și îi vom lasă să se odihnească.
De prima intenție este dezbrăcarea copilului de hainele groase, sau dezvelirea lui, oferirea de lichide cât mai des (pentru sugarul cu vârstă sub 6 luni, alăptat, oferirea sânului mai des este suficientă). Urmărim starea copilului și apariția semnelor de deshidratare.
Dacă starea copilului este bună, nu este necesară administrarea de antitermice. Totuși, dacă nu se comportă ca de obicei, starea generală este afectată sau pare că are un disconfort sau o durere, dacă este mai iritabil, plânge, este mai somnolent, atunci trebuie administrat un antitermic, de preferință acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen. Acestea se găsesc în farmacii sub formă de sirop (oferit cu seringă sau linguriță dozatoare) sau supozitor, în diferite concentrații sau comprimate pentru copiii mai mari. Doza se calculează corect în funcție de greutatea copilului, nu de vârstă, ideal de către medicul copilului. Subdozarea medicamentului este ineficientă, supradozarea poate fi periculoasă. Se așteaptă apariția efectului de scădere a temperaturii timp de jumătate de oră – o oră, iar temperatura probabil nu va ajunge la valori normale, dar copilul se va simți mai bine. În caz de frison, oferim un antitermic și apoi încălzim copilul învelindu-l cu pături.
Dacă după câteva ore reapar febra și disconfortul, se poate administra din nou același medicament, nu este necesară schimbarea lui. Paracetamolul în doză corectă poate fi repetat la 4-6 ore (maxim 5 doze în 24 ore), ibuprofenul la 6-8 ore (nu mai mult de 4 doze în 24 ore). Oferirea celuilalt medicament (paracetamol, dacă s-a început cu ibuprofen, și ibuprofen, dacă s-a început cu paracetamol), ar trebui să se facă doar dacă starea de rău nu dispare sau la indicația medicului. Nu se administrează în același timp ambele medicamente.
Dacă siropul este scuipat integral sau supozitorul, eliminat integral, imediat după administrare, se poate repeta doza. Dacă pacientul vomită siropul sau elimină supozitorul la mai multe minute după administrare, este posibil ca o parte din doză să se fi absorbit deja, trebuie să așteptăm intervalul de timp până la următoarea administrare. Alternarea celor două medicamente se face doar dacă apar disconfortul sau durerea mai repede decât poate fi oferită o nouă doză din același medicament.
Pentru scăderea temperaturii corpului sunt utilizate uneori împachetările. Se folosește un prosop sau un finet udat cu apă călduță, stors bine, și înfășurat în jurul copilului de la axilă în jos, copil ce a fost în prealabil dezbrăcat și căruia i-a fost scos scutecul. Căldura corpului se va transmite prosopului, și atunci îl desfacem, îl udăm din nou și reînfășurăm, repetăm de mai multe ori până când temperatura corpului scade.
Sunt contraindicate compresele, frecțiile sau împachetările cu spirt sau oțet, acestea putând irita pielea sau chiar se pot absorbi și afecta mult mai grav copilul, fără a avea un efect suplimentar față de banala apă.
Unii părinți preferă scăderea temperaturii prin băi hipotermizante, adică îmbăierea copilului într-o cadă cu apă cu două grade mai puțin decât temperatura corpului (minim 36°C, atunci când copilul are 38°C). Această metodă scade temperatura pentru scurt timp, și uneori este neplăcută pentru copil. Dar scopul principal nu este scăderea temperaturii, ci dispariția disconfortului.
În concluzie, febra nu trebuie să ne sperie, dar nici să ne lase indiferenți. Intervenim atunci când, pe lângă febra, apare și un disconfort al copilului, cerem sfatul medicului sau mergem de urgență la spital în funcție de celelalte manifestări.
Bibliografie: