Mergi la conţinutul principal

Ce facem daca pe copil il doare capul?

Dr. Irina Costache, Medic Primar Pediatru Doctorand UMF “Carol Davila”

Arrow icon

Durerile de cap

Durerea de cap (cefaleea) la copil este un simptom des intalnit, mai ales in randul copiilor mari si al adolescentilor. Se estimeaza ca pana la 60% dintre copii au mentionat macar o data faptul ca ii doare capul, procentul crescand cu varsta si depasind 90% la 18 ani. Inainte de 12 ani cefaleea este la fel de des intlnita la fete si la baieti, dupa aceasta varsta inregistrandu-se o crestere neta a frecventei in favoarea sexului feminin¹. Daca vorbim despre un simptom des intalnit nu inseamna ca poate fi neglijat. Cauzele durerilor de cap la copil sunt nenumarate, de la boli potential severe pana la utilizarea unor pretexte pentru absenteism scolar sau scutirea de la diverse activitati neplacute, aspecte aplicabile mai ales scolarilor si adolescentilor.

Din punct de vedere medical cefaleea la copil poate fi primara sau secundara. Migrena si cefaleea de tensiune sunt primare, benigne, recurente, fara a fi cauzate de o anumita boala sau de modificari structurale. Cefaleea secundara este manifestarea unei boli, fie ca vorbim despre banale raceli cu febra, tumori sau infectii cerebrale (encefalite sau meningite).

Migrena la copil este asadar o patologie nu atat de rara pe cat am crede. Diagnosticul se stabileste pe seama anamnezei (istoricului) care arata repetitia fenomenului dureros, care poate dura pana la 72 ore, cedeaza in timpul somnului si se intensifica in perioadele de activitate. Migrena la copii se insoteste si de fotofobie (sensibilitate la lumina), greata sau varsaturi. Pana la 10% dintre copiii cu migrena descriu anterior aparitiei durerii de cap fenomenul de “aura”: simptome vizuale (scotoame - vad puncte negre), motorii (slabiciune, hemiplegie - nu pot misca mainile sau picioarele) toate acestea nelinistind familia1.

Pe langa migrena se descrie si cefaleea de tensiune in categoria durerilor de cap primare cu caracter recurent la copil. Spre deosebire de migrena, cefaleea de tensiune nu prezinta niciodata aura si nu asociaza varsaturi, desi sunt descrise greata, fotofobia sau fonofobia.

Cea mai comuna cauza de cefalee acuta la copil este cea din bolile febrile respiratorii sau digestive atat de frecvente in prima parte a copilariei. Orice raceala, cu sau fara febra poate fi insotita de durere de cap, durere care cedeaza definitiv de indata ce se vindeca boala initiala.

Durerile de cap

Alte cauze de cefalee secundara sunt cele din bolile infectioase (meningite sau encefalite), din hipertensiunea intra-craniana, tumorile cerebrale sau din traumatismele cerebrale. Toate acestea sunt boli severe, in care durerea de cap este insotita si de alte semne si simptome clinice care indruma rapid parintii catre medic.

Majoritatea parintilor administreaza din proprie initiativa medicatie antialgica copiilor care prezinta cefalee. Daca episodul dureros se repeta, consultul la medic devine necesar, frecvent pediatrul fiind primul care examineaza clinic pacientul. Istoricul relatat corect de catre parinti aduce informatii foarte valoroase, in acest mod stabilindu-se diagnosticul diferential intre o durere de cap intamplatoare, pasagera si una cronica.

Examenul clinic ajuta medical si orienteaza diagnosticul. Date fiind numeroasele cauze severe ale cefaleei la copil, examenul neurologic este foarte important, acesta sugerand sau nu investigatii suplimentare pentru elucidarea cauzelor. Nu de putine ori pediatrul indruma copilul catre consulturi interdisciplinare: neurologie pediatrica, ORL sau oftalmologie.

Dar, oricare ar fi cauza cefaleei, medicatia antiinflamatorie nesteroidiană (AINS) reprezinta un adjuvant eficace si extrem de folosit. Ibuprofenul ramane cel mai intâlnit AINS care se administreaza copiilor, diminuand durerea si scazand inflamatia sau febra (atunci cand este cazul).

Pana la prezentarea la medic, in cazul durerilor de cap moderate, parintii trebuie sa se asigure ca cel mic este bine hidratat, a primit corect alimentatia (lipsa unei mese poate conduce la cefalee), ca sunt evitati factorii cauzatori (privitul excesiv la televizor, computer, tablete, telefoane sau lipsa somnului). Cei mici trebuie incurajati sa se odihneasca mai mult, iar adolescentii necesita atentie speciala pentru a comunica mai bine cu parintii.

Este obligatoriu consultul medical in cel mai scurt timp posibil atunci cand: durerea de cap devine severa, apar varsaturile alimentare recurente, starea generala a copilului se inrautateste. Nu amanati un consult medical atunci cand, in calitate de parinte, simtiti ca acest lucru se impune.