Mergi la conţinutul principal

Cum masurăm corect temperatura copilului?

Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, Medic Pediatru

Arrow icon

Temperatura

Febra reprezintă creșterea temperaturii corpului peste 38°C și apare la copii ca manifestare de debut în boli infecțioase date de virusuri sau bacterii, după vaccinari sau în situații de supraîncălzire prin expunere prelungită la soare sau în mediu cu temperatura foarte crescută (de exemplu, copil lăsat în mașina parcată în soare, vara). Creșteri mici ale temperaturii pot apărea uneori în perioada de erupție dentară.

Atunci când simțim copilul mai cald decât de obicei sau dacă îl vedem mai apatic într-un moment al zilei când în mod uzual este vioi, ne gândim că este posibil să aibă febră, și este necesar să îi măsurăm temperatura. Dacă apare un episod de febră în contextul unei îmbolnăviri, cel mai probabil febra se va repeta după câteva ore, și este necesară din nou măsurarea ei. Buzele sau mâna noastră pe fruntea copilului, verificarea cu mâna a gâtului, pieptului, cefei, mâinilor sau a altor zone, poate fi înșelătoare: există situații când membrele copilului sunt reci, aparent nu are febră, dar temperatura este 39°C și mai crește; la fel de înșelătoare este și situația când copilul “arde” și totuși temperatura este în jur de 38°C. Pe noi ne interesează temperatura centrală a corpului, măsurată cu termometrul intrarectal sau în axilă, nu temperatura externă a corpului, măsurată la nivelul pielii, pentru că între cele două poate fi o diferență semnificativă.

Pentru a măsura temperatura, avem nevoie de un termometru. Cel mai frecvent folosite sunt termometrele digitale, cu capăt flexibil, care măsoară temperatura la nivelul axilei sau intrarectal. Nu vom măsura temperatura copilului dacă tocmai a făcut baie sau dacă a stat mai mult timp foarte gros îmbrăcat sau învelit.

Temperatura

Pentru sugari și copii mici, este mai exactă și mai rapidă măsurarea temperaturii intrarectal. Copilul este așezat pe spate, cu piciorușele ridicate și îndoite pe abdomen. Curățăm termometrul conform instrucțiunilor din prospect, îl pornim de la buton astfel încât să se aprindă afișajul electronic (atenție să aibă baterie bună), apoi capătul metalic se introduce blând în fundulețul copilului aproximativ 1-2 cm, până când vârful metalic e introdus complet în rect.

Uneori se poate aplica cremă pe vârf pentru a-l introduce mai ușor, dar acest lucru trebuie verificat dacă este permis în prospectul termometrului, deoarece unele termometre pot da o valoare eronată atunci când sunt acoperite de un strat de cremă. Ținând termometrul în loc, apropiem fesele una de cealaltă pentru o măsurătoare corectă și confortabilă. Vorbiți-i blând copilului, ajutați-l să stea liniștit! Termometrul va emite un sunet când a terminat de măsurat și poate fi scos, poate fi citită temperatura de pe ecran și notată valoarea ei și ora la care a fost măsurată. Termometrul este curățat din nou la finalul utilizării.

La copiii mai mari (peste 3 ani) și care acceptă termometrul și stau liniștiți, se poate măsură temperatura în axilă. Dezbrăcăm copilul în partea de sus a corpului, îi explicăm manevra pe care urmează să o facem. Ridicăm brațul copilului, pornim termometrul, punem vârful termometrului în centrul axilei, apoi strângem lângă corp brațul și îl menținem noi lipit de corp sau rugăm copilul să își țină brațul cu cealaltă mâna. Vârful termometrului trebuie să se atingă doar de piele, nu de haine. Acest lucru poate dura aproximativ 5 minute. Nu lăsăm copilul nesupravegheat în acest timp. La final, notăm valoarea și ora la care am măsurat temperatura.

Cum se măsoară corect temperatura copilului?

  • Temperatura măsurată axilar - Este recomandată folosirea unui termometru digital, care se plasează în scobitura de sub braț și se ține brațul copilului ferm, în jos, peste piept. Pentru o măsurare cât mai exactă, se păstrează în această poziție 2-4 minute.
  • Temperatura măsurată oral - Vârful termometrului se pune sub limbă, în partea din spate și se lasă 2 minute. Supravegheați copilul să nu muște termometrul și să nu vorbească. Această metodă este recomandată copiilor cu vârstă peste 5 ani.
  • Temperatura măsurată rectal - Este cea mai apropiată de temperatura bazală a corpului, iar metoda de măsurare a fost prezentată mai sus.
  • Temperatura măsurată la nivelul urechii - Termometrele digitale pentru ureche sunt ușor de folosit, precise și rapide. Respectați indicațiile de la producător. Dacă copilul stă culcat pe o parte, pe o suprafață caldă, se așteaptă 5 minute pentru a preveni reținerea căldurii în ureche. Nu se măsoară după ce copilul a venit de afară, din frig.
  • Temperatura măsurată la nivelul frunții - Termometrele digitale sau cu infraroșu sunt ușor de folosit și reprezintă o metodă non-intruzivă pentru copil. Se poziționează la aproximativ 5 cm de frunte, iar valoarea este citită în câteva secunde.

Valorile peste 38°C sunt considerate febră, dacă măsurarea se face intrarectal sau axilar corect (nu e nevoie de adăugarea de jumătate de grad la măsurarea axilară). Există totuși producători de termometre care indică în prospect valoarea temperaturii măsurate axilar de la care se consideră că acel copil are febră (valori mai mici decât 38°C).

Prima măsură în caz de febră este dezbrăcarea copilului de hainele groase, apoi hidratarea lui. Folosirea de antitermice (paracetamol, ibuprofen) se face în funcție de valoarea temperaturii și de starea copilului. Consultul medical este necesar la un sugar de până în 3 luni cu temperatura peste 38°C, a unui sugar peste 3 luni cu febră peste 39°C, sau atunci când apar alte semne ale bolii, cum ar fi erupție pe piele, convulsii, plâns intens, iritabilitate, somnolență intensă, dificultăți de respirație și altele.

Bibliografie:

  1. 1. Nelson Textbook of Pediatrics, 19th edition, 2011
  2. 2. Febra – Ghid clinic NICE, 2017
  3. 3. Febra la copii - uptodate.com, Educația pacientului