Cum masuram corect temperatura copilului?
Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, Medic Pediatru
Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, Medic Pediatru
Febra reprezinta cresterea temperaturii corpului peste 38°C si apare la copii ca manifestare de debut in boli infectioase date de virusuri sau bacterii, dupa vaccinari sau in situatii de supraincalzire prin expunere prelungita la soare sau in mediu cu temperatura foarte crescuta (de exemplu, copil lasat in masina parcata in soare, vara). Cresteri mici ale temperaturii pot aparea uneori in perioada de eruptie dentara.
Atunci cand simtim copilul mai cald decat de obicei sau daca il vedem mai apatic intr-un moment al zilei cand in mod uzual este vioi, ne gandim ca este posibil sa aiba febra, si este necesar sa ii masuram temperatura. Daca apare un episod de febra in contextul unei imbolnaviri, cel mai probabil febra se va repeta dupa cateva ore, si este necesara din nou masurarea ei. Buzele sau mana noastra pe fruntea copilului, verificarea cu mana a gatului, pieptului, cefei, mainilor sau a altor zone, poate fi inselatoare: exista situatii cand membrele copilului sunt reci, aparent nu are febra, dar temperatura este 39°C si mai creste; la fel de inselatoare este si situatia cand copilul “arde” si totusi temperatura este in jur de 38°C. Pe noi ne intereseaza temperatura centrala a corpului, masurata cu termometrul intrarectal sau in axila, nu temperatura externa a corpului, masurata la nivelul pielii, pentru ca intre cele doua poate fi o diferenta semnificativa.
Pentru a masura temperatura, avem nevoie de un termometru. Cel mai frecvent folosite sunt termometrele digitale, cu capat flexibil, care masoara temperatura la nivelul axilei sau intrarectal. Nu vom masura temperatura copilului daca tocmai a făcut baie sau daca a stat mai mult timp foarte gros imbracat sau invelit.
Pentru sugari si copii mici, este mai exacta si mai rapida masurarea temperaturii intrarectal. Copilul este asezat pe spate, cu piciorusele ridicate si indoite pe abdomen. Curatam termometrul conform instructiunilor din prospect, il pornim de la buton astfel incat sa se aprinda afisajul electronic (atentie sa aiba baterie buna), apoi capatul metalic se introduce bland in funduletul copilului aproximativ 1-2 cm, pana cand varful metalic e introdus complet in rect.
Uneori se poate aplica crema pe varf pentru a-l introduce mai usor, dar acest lucru trebuie verificat daca este permis in prospectul termometrului, deoarece unele termometre pot da o valoare eronata atunci cand sunt acoperite de un strat de crema. Tinand termometrul in loc, apropiem fesele una de cealalta pentru o masuratoare corecta si confortabila. Vorbiti-i bland copilului, ajutati-l sa stea linistit! Termometrul va emite un sunet cand a terminat de masurat si poate fi scos, poate fi citita temperatura de pe ecran si notata valoarea ei si ora la care a fost masurata. Termometrul este curatat din nou la finalul utilizarii.
La copiii mai mari (peste 3 ani) si care accepta termometrul si stau linistiti, se poate masura temperatura in axila. Dezbracam copilul in partea de sus a corpului, ii explicam manevra pe care urmează sa o facem. Ridicam bratul copilului, pornim termometrul, punem varful termometrului in centrul axilei, apoi strangem langa corp bratul si il mentinem noi lipit de corp sau rugam copilul sa isi tină bratul cu cealalta mana. Varful termometrului trebuie sa se atinga doar de piele, nu de haine. Acest lucru poate dura aproximativ 5 minute. Nu lasam copilul nesupravegheat in acest timp. La final, notam valoarea si ora la care am masurat temperatura.
Valorile peste 38°C sunt considerate febra, daca masurarea se face intrarectal sau axilar corect (nu e nevoie de adaugarea de jumatate de grad la masurarea axilara). Exista totusi producatori de termometre care indica în prospect valoarea temperaturii masurate axilar de la care se considera ca acel copil are febra (valori mai mici decat 38°C).
Prima masura in caz de febra este dezbracarea copilului de hainele groase, apoi hidratarea lui. Folosirea de antitermice (paracetamol, ibuprofen) se face in functie de valoarea temperaturii si de starea copilului. Consultul medical este necesar la un sugar de pana in 3 luni cu temperatura peste 38°C, a unui sugar peste 3 luni cu febra peste 39°C, sau atunci cand apar alte semne ale bolii, cum ar fi eruptie pe piele, convulsii, plans intens, iritabilitate, somnolenta intensa, dificultati de respiratie si altele.
Bibliografie: