Mergi la conţinutul principal

Dismenoreea sau durerile menstruale

Irina Olteanu, Redactor

Arrow icon

Durerile menstruale sunt cunoscute sub denumirea medicala de dismenoree. Durerea usoara din timpul menstruatiei este cunoscuta de catre majoritatea femeilor. Insa atunci cand aceasta nu dispare chiar daca administrezi medicamente analgezice sau te impiedica sa iti desfasori activitatile zilnice devine o problemă. Care sunt cauzele sale, ce simptome pot sa o insoteasca si ce metode de tratament necesita vei afla în continuare.

Dismenoreea – informatii importante si cauze

Durerile menstruale usoare fac parte din viata oricarei femei; au tendinta sa se amelioreze dupa nastere si odata cu inaintarea in varsta. Termenul medical dismenoree poate fi explicat prin menstruatii dificile sau dureroase. Exista doua tipuri de dismenoree: primara – tipul comun caracterizat prin crampe in zona inferioara a abdomenului care incep cu 1-2 zile inainte de menstruatie si persista 2-4 zile si cea secundara – tipul caracterizat de crampe care apar ca urmare a unor afectiuni medicale subiacente, iar durerile sunt resimtite inainte si/sau in timpul menstruatiei.

Crampele menstruale apar ca urmare a unor contractii uterine (uterul se strange si se relaxeaza, permitand sangelui sa iasa din el); uterul este un muschi, iar daca se contracta puternic poate presa vasele de sange din apropiere conducand la intreruperea fluxului de oxigen catre uter (drept urmare apar durerea si crampele). La nivel microscopic, este vorba despre mucoasa uterului care elibereaza o serie de substante chimice speciale denumite prostaglandine ce provoaca durere si inflamatie; acestea cresc intensitatea contractiilor, in special in primele zile ale unui ciclu menstrual. Cand nivelul de prostaglandine este ridicat (ceea ce se intampla inainte de menstruatie), pot sa apara si greata, diaree si senzatie de ameteala.

Uneori cauzele dismenoreei nu sunt identificate, insa sunt cunoscuti cativa factori de risc: varsta mai mica de 20 de ani, un istoric familial de dureri menstruale, fumatul, hemoragie puternica la menstruatie, menstruatii neregulate, absenta nasterilor, debutul pubertatii inainte de 11 ani.

Dismenoreea poate sa fie si rezultatul unei afectiuni medicale, precum:

  • sindromul premenstrual (grup de simptome cauzate de schimbarile hormonale din corp care apar cu 1-2 saptamani inainte de menstruatie si dispar dupa menstruatie)
  • endometrioza (o afectiune dureroasa in care celulele din mucoasa uterului cresc in alte parti din corp – trompe uterine, ovare sau alte localizari din pelvis)
  • fibroame uterine (tumori benigne care comprima uterul produc tulburari menstrualesi durere)
  • boala inflamatorie pelvina (infectie a uterului, a trompelor uterine sau a ovarelor cauzata adesea de bacterii transmise pe cale sexuala care determina inflamatia organelor reproducatoare si durere)
  • adenomioza (afectiune rara in care mucoasa uterina creste in peretele muscular al uterului si poate fi dureroasa deoarece cauzeaza inflamatie si presiune)
  • stenoza cervicala (afectiune rara in care cervixul este atat de mic incat fluxul menstrual este incetinit crescand presiunea din interiorul uterului si cauzand durere).

Simptome care insotesc dismenoreea

Majoritatea femeilor tinere care se confrunta cu dureri menstruale au de asemenea o senzatie de presiune in abdomen, durere in zona inferioara a spatelui si crampe in zona inferioara a abdomenului in timpul menstruatiilor. Durerea poate varia de la surda pana la durere severa.

Unele femei pot observa si greata, varsaturi, scaune moi/diaree sau dimpotriva constipatie, balonare in zona ombilicala, dureri de cap, senzatie de ameteală. Toate simptomele pot varia in intensitate de la usoare la grave.

Tratament pentru dismenoree

Medicatia antiinflamatoare reprezinta tratamentul de prima intentie. De obicei este vorba despre medicatie din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiane (AINS), timp de 1-2 zile pe perioada menstruatiei. Daca durerile sunt grave, medicatia poate fi administrata cu 1-2 zile inainte de inceputul menstruatiei. Aceste medicamente inhiba producerea prostaglandinelor, ceea ce inseamna ca actioneaza prin stoparea efectelor prostaglandinelor. Ele vor ameliora disconfortul, vor usura fluxul menstrual si vor ameliora crampele uterine. In acest sens ibuprofenul este cel mai des recomandat de specialisti. Citeste cu atentie prospectul inainte de administrare si respecta intotdeauna dozajul corespunzator varstei.

Cand trebuie sa apelezi la medic

Trebuie sa apelezi la medic atunci cand durerile menstruale iti afecteaza viata in fiecare luna, cand simptomele se agraveaza progresiv sau cand crampele debuteaza brusc dupa varsta de 25 de ani. In aceste situatii poate fi momentul potrivit sa discuti cu un medic specialist in obstetrica-ginecologie. Ii poti impartasi simptomele precum: durerea persistenta dupa introducerea steriletului, cel putin trei menstruatii dureroase, eliminarea cheagurilor de sange, crampe insotite de diaree si greata, durerea pelvina si absenta menstruatiei. Crampele sau durerea pelvina brusca pot fi un semn de infectie. O infectie netratata poate produce un tesut cicatricial care afecteaza organele pelvine și poate conduce la infertilitate. Daca observi simptomele unei infectii, respectiv febra, durere pelvina aparuta brusc, scurgere vaginala urat mirositoare trebuie sa fii consultata de urgenta.