Mergi la conţinutul principal

Durerile dentare

Irina Olteanu, Redactor

Arrow icon

Durerea dentară poate fi cauzată de o carie, un traumatism sau o infecție a dintelui. Acestea se manifestă diferit în funcție de diverși factori sau de alimentație, dar necesită întotdeauna un consult stomatologic de specialitate deoarece pot conduce la complicații grave.

Cauze ale durerilor dentare

Durerile dentare apar atunci când există o iritație sau inflamație la nivelul rădăcinii unui dinte sau în zona sa centrală denumită pulpă dentară; terminațiile nervoase ale pulpei sunt extrem de sensibile la durere. Bacteriile care cresc în interiorul cavității orale sunt responsabile de boli ale gingiilor și carii dentare, ambele având că simptom durerea.

Fie că sunt ascuțite sau surde, durerile dentare îți îngreunează activitățile zilnice; astfel este dificil să mănânci, să te concentrezi, și chiar să dormi. Cele mai frecvente cauze pentru dureri dentare includ: infecția, caria dentară, accidentele sau pierderea unui dinte/unei masele, precum și o extracție dentară. Alte cauze pentru durerea dentară: acumularea de alimente și resturi inter-dentare, fracturarea dintelui, bruxismul/frecarea dinților, erupția dentară (în special a măselelor de minte).

Simptome specifice durerilor dentare

 • Sensibilitate temporară la alimente fierbinți sau reci (de obicei durează mai mult de 15 secunde de la îndepărtarea stimulului)
 • Durere ascuțită la mușcarea alimentelor
 • Durere constantă și presiune, inflamația gingiilor și sensibilitate la atingere
 • Durere surdă și presiune la nivelul maxilarului și al mandibulei

Pe măsură ce se extinde zona inflamată (se observă o porțiune de culoare roșie pe marginea gingiei), durerea se agravează și poate radia către obraji, urechi sau mandibulă. Durerea dentară poate fi însoțită de sângerare sau secreții gingivale sau chiar de parodontoză.

Durerea dentară trebuie să fie diferențiată de alte tipuri de durere localizate la nivelul feței, motiv pentru care este necesară o examinare din partea unui specialist.

Când trebuie să mergi la medic dacă te confrunți cu o durere dentară

 • Când durerea nu se ameliorează cu ajutorul medicamentelor de tip analgezic;
 • Când te confrunți cu o durere puternică în urma unei extracții dentare, la 2-3 zile după extracție (afecțiune denumită osteită alveolară);
 • Când durerea dentară este însoțită de inflamarea gingiilor sau a feței sau de secreții din zona dintelui. În acest sens este importantă febra – simptom specific infecției dentare, cum ar fi un abces. Infecțiile presupun tratament antibiotic și drenaj al abcesului;
 • Când ai un dinte fracturat sau rupt în urmă unei accidentări. Dacă nu există și alte simptome mai grave asociate, medicul stomatolog este în măsură să intervină. Tratamentul acestei probleme are loc în mod diferit în cazul adulților și al copiilor. Astfel pentru un dinte permanent al unui copil poate avea loc o reimplantare; după cădere curată dintele se păstrează eventual într-o cantitate mică de apă sau lapte;
 • Dacă observi durere la deschiderea gurii. În acest caz poate fi vorba despre o rănire sau inflamație a articulației temporo-mandibulare. Cauza poate fi o accidentare sau consumul unui aliment de dimensiuni prea mari;
 • Când ai dureri la nivelul măselelor de minte. Dacă este însoțită de infecție, simptomele se extind până la mandibulă și la ureche și poate exista o inflamație în zona respectivă astfel că mandibulă nu poate fi închisă corespunzător; sunt situații în care nu poți nici să înghiți.

Simptome care indică o urgență medicală

 • febră ridicată sau frisoane (infecție generalizată care necesită tratament complex);
 • accidentare recentă la nivelul capului sau al feței;
 • durere de cap, amețeală, greață și vărsături;
 • durere de mandibulă însoțită de durere la nivelul pieptului (bolnavii cardiaci, diabeticii sau cei care au suferit o intervenție pe inima; poate fi o manifestare a infarctului miocardic);
 • amețeală, transpirații, respirație dificilă.

Dacă ai un istoric de diabet, utilizare de steroizi sau probleme cu sistemul imunitar și observi dificultate la înghițire, durere gravă sau sângerare din gingii poți să te confrunți cu o infecție care se va manifesta mult mai grav comparativ cu persoanele cu imunitate neafectată și care va necesita un tratament mai agresiv.

Diagnostic și tratament

În cele mai multe situații durerile dentare vor fi tratate de către medicul stomatolog. În urmă analizării istoricului medical și al unei examinări a cavității orale medicul va pune diagnosticul. Sunt uneori necesare radiografii ale dinților și ale mandibulei. Medicul va recomanda un tratament analgezic, iar dacă există inflamație sau febră că semn al unei infecții pot fi prescrise antibiotice. În cabinetul stomatologic pot să fie necesare obturații, extracții sau alte proceduri. Dacă durerile dentare au alte cauze decât dinții, managementul lor va depinde de afecțiune.

Nu uită că și până la momentul în care ești consultat de medic să păstrezi o igienă adecvată a cavității bucale, folosind apă de gură, ață dentară pentru a îndepărta resturile alimentare dintre dinți. Medicamentele analgezice fără prescripție medicală precum paracetamol sau ibuprofen ar putea să fie de ajutor. Dacă durerea a fost cauzată de un traumatism, aplică o compresă rece pe exteriorul obrazului.

După tratamentul durerii dentare este necesar să revii la control și să continui practicarea unei igiene orale adecvate. Consultațiile stomatologice regulate sunt recomandate indiferent de existența unor simptome dureroase. În final, reține că majoritatea problemelor dentare pot fi prevenite prin folosirea aței dentare, a apei de gură și a curățării profesionale realizată de un medic stomatolog; în cazul copiilor este uneori de ajutor aplicarea sigiliilor dentare și a fluorului.