Mergi la conţinutul principal

Durerile dentare

Irina Olteanu, Redactor

Arrow icon

Durerea dentara poate fi cauzata de o carie, un traumatism sau o infectie a dintelui. Acestea se manifesta diferit in functie de diversi factori sau de alimentatie, dar necesita intotdeauna un consult stomatologic de specialitate deoarece pot conduce la complicatii grave.

Cauze ale durerilor dentare

Durerile dentare apar atunci cand exista o iritatie sau inflamatie la nivelul radacinii unui dinte sau in zona sa centrala denumita pulpa dentara; terminatiile nervoase ale pulpei sunt extrem de sensibile la durere. Bacteriile care cresc in interiorul cavitatii orale sunt responsabile de boli ale gingiilor si carii dentare, ambele avand ca simptom durerea.

Fie ca sunt ascutite sau surde, durerile dentare iti ingreuneaza activitatile zilnice; astfel este dificil sa mananci, sa te concentrezi, si chiar sa dormi. Cele mai frecvente cauze pentru dureri dentare includ: infectia, caria dentara, accidentele sau pierderea unui dinte/unei masele, precum si o extractie dentara. Alte cauze pentru durerea dentara: acumularea de alimente si resturi inter-dentare, fracturarea dintelui, bruxismul/frecarea dintilor, eruptia dentara (in special a maselelor de minte).

Simptome specifice durerilor dentare

  • Sensibilitate temporara la alimente fierbinti sau reci (de obicei dureaza mai mult de 15 secunde de la indepartarea stimulului)
  • Durere ascutita la muscarea alimentelor
  • Durere constanta si presiune, inflamatia gingiilor si sensibilitate la atingere
  • Durere surda si presiune la nivelul maxilarului si al mandibulei

Pe masura ce se extinde zona inflamata (se observa o portiune de culoare rosie pe marginea gingiei), durerea se agraveaza si poate radia catre obraji, urechi sau mandibula. Durerea dentara poate fi insotita de sangerare sau secretii gingivale sau chiar de parodontoza.

Durerea dentara trebuie sa fie diferentiata de alte tipuri de durere localizate la nivelul fetei, motiv pentru care este necesara o examinare din partea unui specialist.

Cand trebuie sa mergi la medic daca te confrunti cu o durere dentara

  • Cand durerea nu se amelioreaza cu ajutorul medicamentelor de tip analgezic;
  • Cand te confrunti cu o durere puternica in urma unei extractii dentare, la 2-3 zile dupa extractie (afectiune denumita osteita alveolara);
  • Cand durerea dentara este insotita de inflamarea gingiilor sau a fetei sau de secretii din zona dintelui. In acest sens este importanta febra – simptom specific infectiei dentare, cum ar fi un abces. Infectiile presupun tratament antibiotic si drenaj al abcesului;
  • Cand ai un dinte fracturat sau rupt in urma unei accidentari. Daca nu exista si alte simptome mai grave asociate, medicul stomatolog este in masura sa intervina. Tratamentul acestei probleme are loc in mod diferit in cazul adultilor si al copiilor. Astfel pentru un dinte permanent al unui copil poate avea loc o reimplantare; dupa cadere curata dintele si pastreaza-l eventual intr-o cantitate mica de apa sau lapte;
  • Daca observi durere la deschiderea gurii. In acest caz poate fi vorba despre o ranire sau inflamatie a articulatiei temporo-mandibulare. Cauza poate fi o accidentare sau consumul unui aliment de dimensiuni prea mari;
  • Cand ai dureri la nivelul maselelor de minte. Daca este insotita de infectie, simptomele se extind pana la mandibula si la ureche si poate exista o inflamatie in zona respectiva astfel ca mandibula nu poate fi inchisa corespunzator; sunt situatii in care nu poti nici sa inghiti.

Simptome care indica o urgenta medicala

  • febra ridicata sau frisoane (infectie generalizata care necesita tratament complex);
  • accidentare recenta la nivelul capului sau al fetei;
  • durere de cap, ameteala, greata si varsaturi;
  • durere de mandibula insotita de durere la nivelul pieptului (bolnavii cardiaci, diabeticii sau cei care au suferit o interventie pe inima; poate fi o manifestare a infarctului miocardic);
  • ameteala, transpiratii, respiratie dificila.

Daca ai un istoric de diabet, utilizare de steroizi sau probleme cu sistemul imunitar si observi dificultate la inghitire, durere grava sau sangerare din gingii poti sa te confrunti cu o infectie care se va manifesta mult mai grav comparativ cu persoanele cu imunitate neafectata si care va necesita un tratament mai agresiv.

Diagnostic si tratament

In cele mai multe situatii durerile dentare vor fi tratate de catre medicul stomatolog. In urma analizarii istoricului medical si al unei examinari a cavitatii orale medicul va pune diagnosticul. Sunt uneori necesare radiografii ale dintilor si ale mandibulei. Medicul va recomanda un tratament analgezic, iar daca exista inflamatie sau febra ca semn al unei infectii pot fi prescrise antibiotice. In cabinetul stomatologic pot sa fie necesare obturatii, extractii sau alte proceduri. Daca durerile dentare au alte cauze decat dintii, managementul lor va depinde de afectiune.

Nu uita ca si pana la momentul in care esti consultat de medic sa pastrezi o igiena adecvata a cavitatii bucale, folosind apa de gura, ata dentara pentru a indeparta resturile alimentare dintre dinti. Medicamentele analgezice fara prescriptie medicala precum paracetamol sau ibuprofen ar putea sa fie de ajutor. Daca durerea a fost cauzata de un traumatism, aplica o compresa rece pe exteriorul obrazului.

Dupa tratamentul durerii dentare este necesar sa revii la control si sa continui practicarea unei igiene orale adecvate. Consultatiile stomatologice regulate sunt recomandate indiferent de existenta unor simptome dureroase. In final, retine ca majoritatea problemelor dentare pot fi prevenite prin folosirea atei dentare, a apei de gura si a curatarii profesionale realizata de un medic stomatolog; in cazul copiilor este uneori de ajutor aplicarea sigiliilor dentare si a fluorului.