Ibuprofen in raceala si gripa
Irina Olteanu, Redactor
Irina Olteanu, Redactor
Ibuprofen este denumirea unei substante active, care se gaseste intr-o gama larga de produse farmaceutice. Rolurile sale principale sunt antiinflamator, analgezic si antipiretic. Vei afla aici care este modul sau de actiune, cum se administreaza corect si ce rol joaca in tratamentul racelii.
Ibuprofen este medicamentul incadrat in clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cu efect analgezic, antipiretic si, in doze mari, antiinflamator. Avand actiuni multiple, este folosit pentru a ameliora simptomele de artrita, febra, crampele menstruale si alte tipuri de durere.
Cum actionează ibuprofenul? Mecanismul sau de actiune implica inhibitia enzimei ciclooxigenaza, responsabila de producerea mediatorilor inflamatori (prostaglandinelor). Drept urmare, inhiba inflamatia.
Racelile sunt afectiuni extrem de comune. In medie, adultii se confrunta cu acestea de 2-4 ori pe an, deoarece pot sa fie cauzate de diverse virusuri (daca ai o raceala cauzata de un anume virus nu inseamna ca vei dobandi imunitate fata de celelalte virusuri). Racelile dispar de la sine in decurs de 1-2 saptamani si nu necesita tratament medical specific; insa, simptomele care le caracterizeaza, precum rinoreea (secretie nazala), tusea si durerile de cap pot sa fie deranjante. Niciunul dintre tratamentele disponibile nu poate scurta durata unei raceli, iar antibioticele nu ajuta deoarece actiunea lor este indreptata exclusiv impotriva bacteriilor (in plus, aceste medicamente pot sa aiba si multe reacții adverse, prin urmare trebuie folosite doar in infectii de cauza bacteriana si doar la recomandarea medicului).
Analgezicele precum ibuprofenul pot ameliora simptome precum durerea de cap, de ureche sau durerile articulare/musculare, si pot reduce febra.
Administrarea ibuprofenului in doza potrivita reprezinta un aspect important din terapie deoarece previne sau reduce aparitia eventualelor reactii adverse.
Asigura-te intotdeauna ca il folosesti dupa cum se specifica pe prospectul medicamentului sau pe reteta medicului.
Doza uzuala pentru durere in cazul adultilor este cuprinsa intre 200-400 mg, cu administrare orala, la interval de 4-6 ore. Doza maxima pe zi (interval de 24 de ore) este de 1200 mg.
In cazul copiilor dozajul se stabileste in functie de greutatea corporala, nu de varsta, iar administrarea trebuie realizata la un interval de 4-6 ore, in functie de recomandarea medicului. Doza maxima unica este de 400 mg, iar doza maxima zilnica de ibuprofen este de 40 mg/kg corp/zi. Copiii cu varsta mai mica de 6 luni nu trebuie sa primească ibuprofen decat la recomandarea medicului. In situatiile in care nu se cunoaste greutatea exacta a copilului se poate apela la indrumarul pe varste prezentat în prospectul medicamentului. O administrare corecta va conduce la ameliorarea simptomelor in decurs de 20-30 de minute. Este important sa existe o pauza de 4-6 ore intre administrari, iar administrarea medicamentului sa aiba loc dupa masa.
Atunci cand achizitionezi un medicament care contine ibuprofen citeste cu atentie prospectul, mai ales ca multe medicamente destinate racelii contin ibuprofen (pentru a evita supradozajul). Urmareste ingredientele active din compozitie, precum si modul corect de administrare. In cazul in care suferi de afectiuni cronice, urmezi un tratament pentru alte afectiuni concomitent cu administrarea de ibuprofen, ai alergie la medicamente sau ai nelamuriri cu privire la administrarea de ibuprofen, trebuie sa ceri sfatul medicului sau farmacistului. Daca observi ca simptomele de raceala nu se amelioreaza este important sa beneficiezi de un consult medical de specialitate.