Intrarea in colectivitate si racelile in primul an de gradinita
Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, Medic Pediatru
Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, Medic Pediatru
La varsta de 2 sau 3 ani, majoritatea copiilor merg la cresa sau gradinita. In fiecare grupa sunt 10-15, poate chiar 20 de copii. Toamna si iarna, cand vremea este mai urata, copiii petrec mai mult timp in interior, in spatii insuficient aerisite. Este si perioada in care virusurile respiratorii incep sa se raspandeasca mai usor. Aceste virusuri se transmit pe calea aerului, prin picaturi de saliva imprastiate in incapere prin tuse sau stranut, de la un copil la altul. Virusurile se mai transmit si prin intermediul secretiilor nazale: copiii stranuta sau tusesc in palma, sau isi sterg nasul si nu se spala apoi pe maini, iar secretiile de pe maini ajung pe obiectele din jur, unde persista cateva ore.
De acolo pot fi preluate de alti copii pe maini, duse la nas si gura, si astfel virusul ajunge in tractul respirator si imbolnaveste si alti copii. Pentru a minimiza transmiterea acestor germeni, ar fi util ca toti copiii bolnavi sa ramana acasa, iar daca sunt în colectivitate, sa invete sa isi acopere nasul si gura cand tusesc sau stranuta cu un servetel ce apoi va fi aruncat la cosul de gunoi, ar trebui sa se spele frecvent pe maini, sa nu foloseasca aceleasi tacamuri sau pahare, iar suprafetele sa fie sterse des.
De cele mai multe ori boala copiilor din colectivitati este banalul “rosu in gat”, raceala, manifestata cu durere in gat, rinoree (curge nasul), stranut, uneori tuse care are rolul sa elimine secretiile nazale scurse in gat, febra mica. Acestea sunt mai intense primele 2-3 zile, apoi se diminua, boala dureaza de obicei o saptamana, rar doua. Daca aceste manifestari sunt mai severe, insotite de febra mare si dureri musculare, este posibil sa fie vorba de o gripa.
Raceala necesita repaus la domiciliu, administrarea de lichide, oferirea de alimente usoare doar daca isi doreste copilul (supe, iaurt, fructe, piureuri). Uneori sunt necesare antitermicele, daca febra este insotita de disconfort. Antitermicele uzuale sunt acetaminofenul (paracetamolul) si ibuprofenul, sub forma de sirop sau supozitor, iar dozele ar trebui sa fie administrate in functie de greutatea copilului. Atunci cand nasul se infunda, serul fiziologic administrat in nas sub forma de picaturi sau spray poate fi de ajutor, eventual urmat de aspirarea secretiilor nazale. Medicamentele pentru tuse, decongestionantele nazale, antialergicele nu sunt necesare. Antibioticele nu sunt indicate in raceala sau gripa, acestea fiind infectii virale ce trec de la sine. Copilul se poate intoarce in colectivitate la o zi dupa incetarea febrei.
Daca manifestarile se agraveaza in loc sa se amelioreze, daca simptomele persista mai mult de 3 zile, daca apar durerea de ureche sau scurgeri din ureche, daca secretiile nazale vascoase dureaza mai mult de 10-14 zile, daca respiratia este dificila si nu se amelioreaza dupa curatarea nasului, e posibil să fie vorba de complicatii ale virozelor initiale: otita, pneumonie, sinuzita. Copilul trebuie consultat de catre medic.
Nu doar aparatul respirator este afectat, ci si cel digestiv. Mai frecvent in perioada vara-toamna, in colectivitati se raspandeste cu rapiditate rotavirus-ul sau alte virusuri care determina febra, diaree, varsaturi. Contaminarea se face prin maini murdare sau prin folosirea la comun a unor obiecte sanitare, vesela, jucarii. Febra poate fi tratata cu antitermice (acetaminofen sau ibuprofen), iar pentru diaree se recomanda regim alimentar si medicamente care reduc numarul de scaune. Dupa fiecare varsatura,pentru o perioadă de aproximativ o ora, nu oferim copilului nici alimente, nici lichide; dupa o ora, putem oferi apa sau saruri de rehidratare, cate o inghititura la cateva minute, crescand cantitatea treptat. Daca varsaturile se repeta frecvent, chiar dupa cate o inghititura de lichid, poate fi necesar consultul medicului.
Daca observa si semne de deshidratare precum: plans fara lacrimi, somnolenta, piele ce si-a pierdut elasticitatea, buze uscate, cantitate mica de urina sau urina inchisa la culoare, iritabilitate; fiind motive de ingrijorare trebuie sa va prezentati la medic.
In orice viroza, imunitatea scade, iar aceasta se reface in saptamanile ce urmeaza bolii. Daca imediat dupa o viroza copilul se intoarce in colectivitate, e posibil sa intalneasca alt germen si sa se imbolnaveasca din nou. Asadar, ar fi de dorit ca macar cateva zile, copilul sa ramana acasa.
Totusi, este normal ca in primii ani de colectivitate, copiii sa aiba 8-10 sau chiar 12 raceli intr-un an, numarul acestora scazand cu varsta si pe masura ce imunitatea copilului se imbunatateste dupa ce dezvolta anticorpi impotriva germenilor intalniti. Acest numar de raceli, alarmant pentru parinți, nu inseamna ca imunitatea copilului este afectata, ci pur si simplu ca organismul vine in contact cu multi germeni necunoscuti pe care sistemul imun trebuie sa invete sa ii combata. Oferta foarte larga de suplimente alimentare menite sa creasca imunitatea este exploatata maximum de parinti, desi acestea nu sunt necesare. Un stil de viata sanatos, care consta in alimentatie sanatoasa, echilibrata, multa joaca in aer liber, odihna, evitarea stresului sunt suficiente pentru a asigura o imunitate normala. Este de mentionat ca imunitatea reprezinta un echilibru intre capacitatea de a raspunde la atacul germenilor si lipsa unei reactii exagerate impotriva propriilor celule sau a unor antigene externe, reactia exagerata fiind cauza alergiilor sau bolilor autoimune. Asadar, nu este indicat sa stimulam imunitatea in exces.
Colectivitatea ii ofera copilului o multitudine de experiente noi, jocuri, poezii, prieteni, dar din pacate niciun copil nu scapa de imbolnaviri. Aveti incredere in capacitatea copilului de a lupta cu germenii, rolul dumneavoastra e doar de a sustine corpul sa se vindece singur, iar interventia medicului e rar necesara. Adaptare lina!
Bibliografie: