Mergi la conţinutul principal

Mialgia sau durerile musculare

Corina Naftanailă, Redactor

Arrow icon

Durerile musculare fac parte din categoria durerilor des întâlnite la persoane de diferite vârste. Având în vedere faptul că aproximativ 50% din greutatea ta este reprezentată de grupele de mușchi, durerile musculare pot fi resimțite aproape pe toată suprafața corpului, dar în special în zona gâtului, spatelui, membrelor (superioare, inferioare). În termeni medicali, denumită mialgie, durerea mai sus menționată poate fi de intensitate moderată, însă poate deveni în scurt timp severă. De cele mai multe ori, durerea musculară își face simțită prezența după ce ai făcut efort muscular susținut, însă poate apărea și că urmare a unor leziuni minore.

Mialgia

De asemenea, mai sunt câteva situații în care inevitabil este prezentă durerea musculară1:

  • atunci când după o perioadă îndelungată de sedentarism începi cu exerciții fizice intense;
  • atunci când îți implici corpul într-o activitate ce presupune o condiție fizică puternică, pe care încă nu ai dobândit-o (alergatul la maraton, expediții montane, seturi de exerciții prea solicitante).

Contrar așteptărilor, mialgia nu apare de fiecare dată doar ca semn al efortului fizic în exces, ci ascunde și cauze medicale. Pe lângă rupturile musculare, există și alte situații în care durerile musculare nu sunt o simplă “febră musculară”, așa cum este denumită popular. Conform specialiștilor, prezența stărilor de anxietate și stresul pot favoriza apariția durerilor musculare2. Aparent, atunci când treci printr-o perioada stresantă, sistemul imunitar nu mai poate face față posibilelor infecții sau inflamații. Alături de lipsa unei hidratari corecte, funcțiile importante ale corpului nu se pot desfășura corect, iar unul dintre simptome poate fi disconfortul muscular.

Desigur, acestea nu sunt singurele cauze ale mialgiei.

Cauzele durerilor musculare 3

  • Răceală sau gripă (prezența unui virus în organism)
  • Anemia (deficit de celule roșii care afectează aportul oxigenului la nivelul țesuturilor)
  • Fibromialgia (sensibilitate a mușchilor și țesuturilor moi)
  • Lupusul eritematos sistemic
  • Boala Lyme
  • Boala arterială periferică (flux sanguin insuficient la nivelul mușchilor)
  • Hipocalcemia (nivel scăzut de calciu în corp din cauza deficitului de vitamina D)
  • Mononucleoză infecțioasă(“Boală sărutului” se manifestă și prin dureri musculare)
  • Sindromul de oboseală cronică (stare de oboseală severă indiferent de programul de somn)

Durerile musculare4 nu îți pun în pericol sănătatea, dar este recomandat să te adresezi medicului pentru a descoperi natura disconfortului. Trebuie să știi că în mod normal, așa-zisa febră musculară apare la 12-48 de ore de la efortul fizic și se ameliorează de la sine într-o săptămână. Așadar, dacă durerea musculară persistă, ba chiar se intensifică după această perioadă, devine necesar consultul de specialitate. Mai mult decât atât, dacă mialgia este însoțită de stări de amețeală, slăbiciune severă și febră, trebuie să mergi la medic în cel mai scurt timp.