Mergi la conţinutul principal

Primele carii si prima vizita la medicul stomatolog

Irina Olteanu, Redactor

Arrow icon

Copiii ar trebui sa fie dusi la medicul stomatolog inca de la aparitia dintilor de lapte. Astfel, pentru o dantura fara probleme, specialistii recomanda sa programezi prima vizita la dentist pana la varsta de un an sau in primele sase luni de la aparitia dintilor. Prin modalitati corecte de prevenire a cariilor, dar si prin consultul stomatologic regulat poti sa te asiguri ca cel mic are o dantura sanatoasa.

Ce sunt cariile dentare si cum apar la copii

Primele carii

Cariile pot aparea chiar si de la cele mai fragede varste, chiar de la aparitia primilor dintisori, deoarece bacteriile orale sunt prezente din prima zi de viata. Daca igiena dentara nu este adecvata, bacteriile se inmultesc si duc astfel la aparitia cariilor. Acestea degradeaza smaltul, suprafata dura ce se gaseste pe partea exterioara a unui dinte. Netratate, pot duce la aparitia gaurilor in masele si chiar la distrugerea lor,

Astfel, inca de la aparitia primilor dintisori, exista cativa factori care pot creste riscul aparitiei cariilor:

  • O dieta bogata in zaharuri si carbohidrati (sucuri, bomboane, prajituri, paste sau paine): microorganismele din gura le transforma in acizi care erodeaza dintii.
  • Adormirea cu biberonul cu lapte sau suc in gura (sau adormirea la san) poate duce la aparitia asa numitei “carii de biberon”. Dintisorii sunt acoperiti de zaharurile naturale continute de lichide (lactoza, fructoza) care pot forma placa bacteriana.
  • Igiena orala incorecta sau inexistenta. Igiena orala incepe de la nastere: gingiile sugarului se maseaza usor cu o compresa sterila, umezita dupa fiecare masa.
  • Stergerea permanenta a gingiilor il vor ajuta pe cel mic sa elimine bacteriile care cauzeaza cariile dentare, obisnuindu-l, totodata, cu periajul de mai târziu al dintilor de lapte. Intre 6 si 12 luni, odata cu aparitia primilor dintisori, periajul zilnic trebuie sa devină o rutina, după fiecare masa si inainte de culcare.

Stiai ca folosind aceeasi lingura cu copilul sau gustarea mancarii copilului cu lingura cu care ii dam sa manance se transfera bacteriile cauzatoare de carii1 din cavitatea noastra bucala in cea a copilului? Este important ca cei mici sa aiba propriul set de tacamuri. O lingurita care cade nu trebuie curatata in gura, ci sub jet de apa continuu de la robinet.

Simptome care anunta cariile

O carie la un dintisor de lapte poate evolua extrem de repede, deoarece stratul de smalt este mai subtire iar dintele este afectat mult mai repede decat in cazul unui adult. Desi cariile au un aspect comun, simptomele pot sa difere de la un copil la altul.

  • Primul semn de carie il reprezinta petele albe care apar in zonele afectate, deoarece smaltul incepe sa se degradeze. In aceasta etapa, copilul poate sa nu aibă niciun disconfort sau se poate confrunta cu sensibilitate dentara.
  • Daca nu ajungi la dentist, deteriorarea dintelui poate continua cu aparitia unei pete maro deschis.
  • Pe masura ce caria avanseaza, pot aparea mici gauri, iar dintele se inchide tot mai mult la culoare. Nici in acest moment nu trebuie sa apara neaparat durere, dar sunt cazuri cand disconfortul este imposibil de ignorat si se intensifica la contactul cu alimentele calde sau reci.

Pentru un diagnostic corect, inca de la cea mai mica pata pe dintisorul de lapte, prezinta-te la medicul dentist pentru un diagnostic si un tratament corect, adecvat varstei si simptomatologiei copilului.

Ce trebuie sa stii despre prima vizita la medicul stomatolog

Nu ai motive de ingrijorare, pentru ca o astfel de consultatie dureaza putin si, de cele mai multe ori, nu presupune administrarea unui tratament, ci doar il ajuta pe cel mic sa se obisnuiasca cu medicul si sa il cunoasca intr-o imprejurare prietenoasa. In timpul primei consultatii stomatologice a copilului, medicul ii va examina dintisorii, gingiile, tesutul cavitatii orale si va testa felul in care musca. Daca va fi cazul, ii va aplica un tratament cu fluor si te va informa cum se face corect igiena dentara. Iti va raspunde, cu aceasta ocazie, la orice intrebari si nelamuriri.

Indiferent de situatie, vizita periodica la medicul stomatolog este cea mai buna masura de prevenire a cariei la dintii de lapte. Chiar daca verifici zilnic dentitia copilului acasa, doar o examinare in cabinetul stomatologic poate depista cariile care pot sa apara in zonele greu accesibile.

Amanarea vizitei la stomatolog are ca rezultat agravarea afectiunii, caria extinzandu-se. In stadiu foarte avansat, poate sa apara abcesul, se poate ajunge la extractia dintelui si chiar la raspandirea infectiei in organismul copilului.

O ingrijire corecta si sustinuta a dintisorilor si gingiilor, inca din primele luni de viata ale bebelusului, ajuta la o dantura frumoasa si sanatoasa.

Ca parinti, este foarte important sa acordam importanta igienei dentare a copiilor, deoarece de sanatatea dintilor de lapte depinde calitatea si frumusetea celor definitivi.

Ordinea aparitiei dintilor de lapte la copil

Primele carii