Primele carii și prima vizită la medicul stomatolog
Irina Olteanu, Redactor
Irina Olteanu, Redactor
Copiii ar trebui să fie duși la medicul stomatolog încă de la apariția dinților de lapte. Astfel, pentru o dantură fără probleme, specialiștii recomandă să programezi prima vizită la dentist până la vârstă de un an sau în primele șase luni de la apariția dinților. Prin modalități corecte de prevenire a cariilor, dar și prin consultul stomatologic regulat poți să te asiguri că cel mic are o dantură sănătoasă.
Cariile pot apărea chiar și de la cele mai fragede vârste, chiar de la apariția primilor dințișori, deoarece bacteriile orale sunt prezente din prima zi de viață. Dacă igiena dentară nu este adecvată, bacteriile se înmulțesc și duc astfel la apariția cariilor. Acestea degradează smalțul, suprafața dură ce se găsește pe partea exterioară a unui dinte. Netratate, pot duce la apariția găurilor în măsele și chiar la distrugerea lor.
Astfel, încă de la apariția primilor dințișori, există câțiva factori care pot crește riscul apariției cariilor:
O carie la un dințișor de lapte poate evolua extrem de repede, deoarece stratul de smalț este mai subțire iar dintele este afectat mult mai repede decât în cazul unui adult. Deși cariile au un aspect comun, simptomele pot să difere de la un copil la altul.
Pentru un diagnostic corect, încă de la cea mai mică pată pe dințișorul de lapte, prezintă-te la medicul dentist pentru un diagnostic și un tratament corect, adecvat vârstei și simptomatologiei copilului.
Nu ai motive de îngrijorare, pentru că o astfel de consultație durează puțin și, de cele mai multe ori, nu presupune administrarea unui tratament, ci doar îl ajută pe cel mic să se obișnuiască cu medicul și să îl cunoască într-o împrejurare prietenoasă. În timpul primei consultații stomatologice a copilului, medicul îi va examina dințișorii, gingiile, țesutul caviății orale și va testa felul în care mușcă. Dacă va fi cazul, îi va aplica un tratament cu fluor și te va informa cum se face corect igiena dentară. Îți va răspunde, cu această ocazie, la orice întrebări și nelămuriri.
Indiferent de situație, vizita periodică la medicul stomatolog este cea mai bună măsură de prevenire a cariei la dinții de lapte. Chiar dacă verifici zilnic dentiția copilului acasă, doar o examinare în cabinetul stomatologic poate depista cariile care pot să apară în zonele greu accesibile.
Amânarea vizitei la stomatolog are ca rezultat agravarea afecțiunii, caria extinzându-se. În stadiu foarte avansat, poate să apară abcesul, se poate ajunge la extracția dintelui și chiar la răspândirea infecției în organismul copilului.
O îngrijire corectă și susținută a dințișorilor și gingiilor, încă din primele luni de viață ale bebelușului, ajută la o dantură frumoasă și sănătoasă.
Ca părinți, este foarte important să acordăm importanță igienei dentare a copiilor, deoarece de sănătatea dinților de lapte depinde calitatea și frumusețea celor definitivi.