Mergi la conţinutul principal

Primii dintisori de lapte - febra si durerea in eruptiile dentare

Corina Naftanaila, Redactor

Arrow icon

Aparitia primilor dinti de lapte este un moment important in cresterea copilului, acesta fiind si un semn ca va aflati pe drumul cel bun in dezvoltarea lui. Este o etapă pe care inevitabil trebuie sa o parcurgeti impreuna, tocmai de aceea este esential de retinut faptul ca poate fi destul de dureroasa pentru cel mic si neplacuta pentru parinti. De cele mai multe ori, eruptia dentara vine insotita de o serie de alte simptome ce ii dau copilului o stare generala de disconfort. Este de preferat sa afli cat mai multe informatii despre acest episod din viata bebelusului tau, pentru a-l ajuta sa treaca mai repede peste neplaceri.

Primii dintisori de lapte ai bebelusului apar, de regula, in intervalul 4-7 luni, cel mai adesea in jurul varstei de 6 luni. Se poate spune ca acesta este momentul in care organismul copilului se pregateste pentru intalnirea cu alimentele solide, fiind perioada potrivita pentru inceperea diversificarii alimentatiei.

Si totusi, cum decurge eruptia dentara? Ei bine, conform specialistilor, dentitia copilului incepe procesul de formare inca din timpul vietii intrauterine, urmand ca, pe masura ce bebelusul creste, primii dinti de lapte sa-si faca aparitia.

Acestia sunt deja formati in zona intra-osoasa si incep sa iasa la suprafata in functie de perioada de dezvoltare. Conform Asociatiei Dentare Americane2, primii dinti care apar sunt incisivii centrali (inferiori, superiori), urmati de incisivii laterali, premolari, canini si molari.

Primii dintisori

Simptomele eruptiei dentare

Principalele semne de eruptie dentara sunt salivatia abundenta si gingiile inflamate. Alaturi de acestea, copilul poate manifesta si alte simptome precum:

  • apetit scazut
  • iritabilitate
  • stare de agitatie
  • neliniste in timpul somnului
  • tendinta de a roade orice obiect rigid
  • plansete
  • subfebrilitate si febră (37,5-38°C)3

Este foarte important de retinut faptul ca nu eruptia dentara este o cauza in sine pentru aparitia febrei. De cele mai multe ori “spargerea” propriu-zisa a gingiei este asociata cu modificarile de temperatura, insa nu acesta este factorul declansator. Gingiile inflamate, episoadele dese de plans si starea generala de agitatie sunt agentii provocatori, care odata aparuti concomitent, pot determina o crestere a temperaturii corpului bebelusului.

Cum calmezi gingiile inflamate?

Eruptia primilor dinti de lapte este un proces de lunga durata, care se incheie in jurul varstei de 3 ani. Este recomandat sa programezi o vizita la medicul stomatolog imediat dupa aparitia primilor dinti, urmand sa pastrezi obiceiul la fiecare 6 luni, pentru ca dentitia copilului sa fie tinuta sub observatie. Disconfortul creat de eruptia dentara nu se poate trata, dar se poate ameliora prin diferite metode4 la indemana oricarui parinte. Desigur, este recomandat sa ceri sfatul unui specialist inainte de a incerca sa calmezi problemele dentare. Asadar, iata ce poti face pentru a ameliora disconfortul bebelusului tau:

  • Maseaza usor gingiile - starea generală de agitatie este provocata de gingiile dureroase. Astfel, poti incerca sa masezi delicat zonele inrosite cu degetul tau, de preferat cat mai rece, ori cu o compresa sterila.
  • Foloseste un inel pentru dentitie - cel mic poate experimenta o senzatie de prea cald la nivelul gingiilor, care poate fi ameliorata cu un inel special pentru dentitie, tinut la rece. Este simplu si sigur de folosit de cel mic in orice moment al zilei si oriunde v-ati afla.
  • Foloseste o periuta speciala pentru primii dinti - inca de la aparitia dintilor de lapte trebuie sa incepi igiena dentara. Alege o periuta cu capat moale, care curata fara sa atace smaltul sensibil al dintilor de lapte, pentru ca cel mic sa faca primele incercari de periaj. Aceasta te va ajuta sa calmezi durerile, dar si sa asiguri igiena orala corecta pentru varsta copilului.
  • Distrage-i atentia, jocuri

Cand ceri ajutorul medicului pediatru?

Eruptia dentara nu necesita supravegherea medicului pediatru, fiind o etapa normala pentru cel mic. Cu toate acestea, daca observi ca febra a depasit pragul de 38,5°C sau cel mic refuza tot mai des sa manance, atunci este recomandat sa ceri parerea specialistului. De asemenea, trebuie sa analizezi comportamentul copilului timp de cateva zile inainte de a te alarma. Primele semne ale eruptiei dentare apar cu aproximativ 3-4 zile inainte ca dintele sa strapunga gingia si dispar dupa alte 3, 4 zile. Daca observi ca simptomele de mai sus depasesc acest interval, este cazul sa mergi la medic.