Raceala sau gripa? Ghidul simptomelor
Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, Medic Pediatru
Dr. Tudose-Tranulis Ilinca, Medic Pediatru
Raceala si gripa sunt infectii acute virale ale tractului respirator si au multe elemente in comun, dar si cateva care le diferentiaza.
Desi uneori greu de diferentiat, exista cateva aspecte care ne ajuta sa punem diagnosticul corect. Raceala comuna poate fi cauzata de peste 200 virusuri diferite, cel mai frecvent intalnit fiind rinovirusul. Copiii pot avea 8-10 sau chiar 12 raceli pe an, dar numarul lor scade cu varsta, pe masura ce vin în contact cu diverse virusuri si capata imunitate1.
Durata unei raceli este de obicei de o saptamana, rar de doua saptamani. Pneumonia, otita sau sinuzita sunt complicatii rare care necesita consult medical.
Pentru tratamentul racelii sunt suficiente odihna si consumul de lichide. Pe copiii mici ii poate ajuta hidratarea secretiilor nazale si aspirarea lor. Antitermicele sunt utile cand febra este insotita de disconfort. Supresoarele tusei (antitusivele), expectorantele, decongestionantele nazale, antihistaminicele nu sunt necesare, deoarece tusea este declansata de scurgerea secretiilor in gat si nu are nevoie de tratament specific.
Gripa este o infectie acuta virala cauzata de virusurile gripale (Influenzae) de tip A, B si C. Virusurile gripale de tip A si B produc epidemii (raspandire in zone foarte intinse), A producand forme mai severe de boala decat B, iar virusurile de tip C sunt mai rar intalnite si mai putin periculoase.
In gripa, debutul este brusc, cu durere in gat uneori, cu febra foarte mare (chiar si peste 40°C), care dureaza mai mult de 3 zile, uneori cu frison, stare generala afectata, congestie nazala si uneori rinoree. In plus fata de raceala, sunt prezente urmatoarele simptome: durerea intregului corp, dureri musculare, cefaleea (durerea de cap) ce conduc la nevoia de a sta in pat. Tusea este de obicei seaca, frecventa. Uneori pot aparea simptome cum ar fi greata, varsaturi, chiar si diaree.
Evolutia este de aproximativ o saptamana, cu 2-3 zile de simptome intense, care apoi diminueaza treptat, persistand oboseala mai mult timp. La copiii sub 5 ani sau la persoanele in varsta, gripa se complica adesea cu pneumonie, otita, sinuzita si agravarea manifestarilor la bolnavii cronici cu astm, diabet sau insuficienta cardiaca. Rareori, complicatiile gripei pot duce la deces.
Diagnosticul de gripa se pune de cele mai multe ori pe baza istoricului si a examenului clinic. El poate fi confirmat prin teste rapide realizate din saliva.
Virusurile care produc gripa sau raceala comuna se transmit usor de la persoana la persoana, fie prin particule de saliva imprastiate prin stranut sau tuse, fie prin contactul mainilor cu secretiile nazale, iar de pe maini aceste secretii ajung pe obiecte unde supravietuiesc cateva ore (clante, suprafete, jucarii, vesela, alte obiecte) si sunt preluate de alte persoane, mainile lor se contamineaza, si ducand mainile la gura sau nas, virusul ajunge in tractul respirator. Toamna si iarna, cand copiii stau mai mult in spatii inchise, transmiterea este favorizata.
Virusurile gripale pot fi transmise de o persoana infectata cu o zi inainte de aparitia simptomelor si cateva zile dupa disparitia acestora, uneori chiar 7 zile. Perioada de incubatie pentru gripa, de la infectare pana la aparitia simptomelor, este de 2-4 zile.
Pentru a preveni transmiterea, orice copil cu simptome de raceala sau gripa ar trebui sa stea acasa. Daca totusi este in colectivitate, ar trebui sa isi acopere gura si nasul cand tuseste sau stranuta, apoi ar trebui sa se spele pe maini, la fel si dupa ce isi sufla nasul. Spalatul pe maini si schimbatul hainelor ar trebui sa se faca si la revenirea acasa, pentru a nu contamina si membrii familiei.
Pentru a preveni gripa, in lunile octombrie-noiembrie ale fiecarui an, copiii peste 6 luni si adultii pot efectua vaccinul antigripal, care ofera o protectie de aproximativ 70% impotriva gripei.
Medicul trebuie consultat pentru copiii mai mici de doi ani, pentru cei de orice varsta la care simptomele se agraveaza sau daca apar simptome noi. Copilul care are respiratia dificila dupa curatarea nasului, starea generala proasta, febra mare, persistenta simptomelor mai mult de 3 zile ar trebui sa fie si el consultat de medic.
Pentru a depasi mai usor simptomele din raceala comuna sau gripa, pacientii vor avea parte de odihna, lichide multe, alimente usoare (supe, iaurt, fructe, piureuri). Copiilor le pot fi administrate acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen, sub forma de sirop sau supozitor, pentru scaderea febrei si pentru diminuarea durerilor. Dozele ar trebui calculate in functie de greutate la copiii mai mari de 3 luni, iar la copiii mai mici este necesar consultul medical inaintea oferirii oricarui medicament. Antibioticele nu vindeca nici raceala, nici gripa.
Asadar, cele mai frecvente imbolnaviri ale copiilor sunt virozele banale, dar dacă se intampla ca simptomele sa fie mai severe decat de obicei, cu febra mai mare, dureri musculare, cel mai probabil e vorba de gripa. Antitermicele pot fi utile, iar consultul medical e necesar cand nu putem controla manifestarile. Vaccinarea anuala antigripala ne poate feri de imbolnavire!
Bibliografie: